foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Get Adobe Flash player

BoefjeOp donderdag 25 december 1975 werd in het Brabantse dorpje Rijsbergen, gelegen tussen Breda en Zundert, Jan geboren als jongste telg van de familie Van Beek.

Op het veehouderijbedrijf van zijn ouders groeide Jan, samen met zijn 2 oudere zussen, op tussen de koeien en de varkens.

Toen Jan 5 jaar oud werd kreeg hij zijn eerste pony, Boefje.

Jan heeft in zijn ponytijd vele successen behaald en was een schrik voor vele leeftijdgenootjes als ze zijn naam weer op de startlijst zagen staan. Zijn succesvolle ponytijd werd in 1991 bijna bekroond met een deelname aan het EK te Diepenheim, ware het niet dat zijn pony Woodpecker de eerste veterinaire keuring niet doorstond.

Na de overstap naar de paarden richtte Jan zich hoofdzakelijk op de springsport totdat hij in 1997 doorbrak in de hogere klasses van de Eventing sport. In de jaren daarop is de balans helemaal doorgeslagen naar de Eventing sport. Het mooie van de Eventing sport is dat je alle disciplines goed moet beheersen om tot een goed resultaat te komen. Het trainen van een goed Eventing paard duurt een lange tijd. Je moet namelijk niet alleen trainen op de diverse onderdelen, maar je moet ook een goede band opbouwen met je paard. Tijdens de cross moet je op je paard kunnen vertrouwen en weten dat hij alles voor je over heeft. Het is dan ook een enorme kick als je samen een zware wedstrijd tot een goed einde hebt gebracht.

Jan is iemand die veel heeft betekend voor de Nederlandse Eventing wereld. Jan is door zijn goede prestaties mede verantwoordelijk voor de opkomst van de Eventing sport in Nederland en heeft menige jongeren enthousiast gemaakt voor deze sport.

Troy - Wereldruiterspelen Aken 2006In 1999 en in 2002 heeft Jan deelgenomen aan het EK Landelijke Ruiters. Eind 2002 startte Jan voor de eerste keer in Boekelo. Jan: "Dat was echt een droom die uitkwam. Toen ik op de dag van de cross uit de caravan stapte, vloog ik weer zo snel mogelijk terug naar binnen. Wat een hoop publiek, ik werd spontaan misselijk van de zenuwen!"

Troy - WEG Aken 2006Een ander hoogtepunt uit zijn carrière was de Wereldruiterspelen in Aken in 2006. Al dat publiek en de entourage, dat is gewoon top. Het teamgevoel met de andere Nederlandse deelnemers, Chantal Megchelenbrink en Werner Geven, en de prestatie die wij daar leverden als team was kicken. 

 

Meest startende Nederlandse Eventer in 2010

In 2010 is Jan meer dan 100x gestart in een Eventing wedstrijd en is hiermee de meest startende Eventer van Nederland. Jan reed paarden van groen tot internationaal niveau. Daarnaast was Jan nog actief in het opleiden van springpaarden.

Naast al zijn trainingen en wedstrijden in het zadel was Jan ook zeer actief als instructeur. Zo was hij KNHS instructeur O.R.U.N. opleidingen en was hij opgenomen in het Rabobank trainers platform en volgde de niveau-5 Coach opleiding.

 

Bondscoach Eventing

Jan werd in 2014 aangesteld als bondscoach voor de Eventing Junioren en Young Riders. Zijn grootste succes als bondscoach beleefde hij in 2017 toen het Young Riders team zilver won op het EK en er ook individueel brons mee naar huis ging  

 

In memoriam: Jan van Beek(42)

Op 8 juli 2018 overleed Jan onverwachts op pas 42-jarige leeftijd. Complicaties volgend op het aneurysma dat Jan trof op 6 juli werden hem fataal.

Op zaterdag 14 juli werd in Rijsbergen onder enorme belangstelling afscheid genomen van Jan.
Onder escorte van vele amazones te paard werd Jan rond de klok van 10.30 uur naar de Sint Bavokerk overgebracht die toen al bijna helemaal vol was. Na de dienst is Jan begraven op de R-K parochie begraafplaats.